Vår store tannhelse guide for hund og katt!

Det er mye man kan gjøre for å hjelpe våre firbeinte venner å få seg sunnere munnhelse – så la oss ta en nærmere titt på fordelene ved å innarbeide en god tannpleie rutine på ditt kjæledyr.

Viste du at rundt 80% av alle hunder og katter vil være innom en eller annen form for sykdom i munnhulen før deres 4 bursdag? Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe våre dyr å oppnå en sunnere tannhelse!

Burde jeg rense min hund/katts tenner?

Svaret her kommer i form at ETT ord: JA! Hvis du ønsker en glad, sunn og friskt kjæledyr så bør tannpussing være en del av din regelmessige rutine. Dette er rette og slett fordi, på lik linje med oss mennesker, får kjæledyr dårlig ånde og problemer med tannkjøttet hvis tannhygienen er overlatt til seg selv. På lenge sikt kan råtne eller infiserte tenner og/eller tannkjøtt lekke bakterier inn i blodet, som igjen kan negativt påvirke og slite på hjertet og nyrer. Noe som igjen er LITT mer alvorlig enn dårlig ånde!

Viste du om tannleger for dyr…

  • Å besøke «tannlegen» for dyr (dyrelege) kan være en svært dyr affære. Fra 1500 kroner + for rens og puss under narkose, avhengig av prisene til din dyrelege.
  • Hvis din hund trenger å trekke tenner vil kostnadene øke betraktelig – og det vil også dyrets restitusjonstid.
  • Hvis du ikke pusser, vil de fleste dyreleger anbefale en årlig tannundersøkelse. Dyrt for deg og potensielt traumatisk for din hund.
  • Noen hunderaser er mer utsatt for problemer med tenner og tannkjøtt enn andre. Kort munnet hunder med smale korte munner (som sheltier, puddler og dachser) og en del mini-munnet toy-raser har vist seg å slite mer enn gjennomsnittet.

Hva som forårsaker «hundeånde»

Alle pattedyr – mennesker som kjæledyr – har mange naturlige bakterier i deres munnhuler. Når disse bakteriene kombinert med proteiner og spytt samles i munnen, dannes ett slimende substans kalt «biofilm» som dekker overflaten på tennene. Dette er hva vi som oftest referer til som plakk, en uting som våre tannlegger anbefaler at vi selv pusser tennene for å bli kvitt. Hvis plakk blir etterlatt urørt kan det bygge seg opp til hardere substans som vi har valgt å kalle tannstein. Dette kan igjen resultere rottene tenner hos både dyr og mennesker.

Men hva med ville dyr?

Mange folk avfeier ideen om at man bør pusse dyrenes tenner med unnskyldninger som «det er ikke naturlig», eller «ulver og tigre må ikke pusse tennene». Her må vi ta i betraktningen at våre kjæledyr lever ett ganske forskjellig liv fra sine ville slektsmedlemmer.

Ville dyr jakter på mat, og spiser en ganske så rå diett som inneholder mye naturlig tannrensende materialer. Dette inkluderer ting som harde bein og byttedyrets hud/pels. Men tannproblemene kan angripe disse også! Forskjellen er at ville dyr ikke kan ta en tur til tannlegen for å fjerne såre tenner eller behandle smerter. Trist, mens sant, hvis problemene for det ville dyret blir stort nok vil det rett og slett ikke overleve.

I motsetninger til deres ville slektninger, spiser våre kjæledyr er konstruert diett og lever mye lengre. Selv om en hardere tørrfor diett kan hjelpe tannhelsen til en viss grad, så vil våtfor ikke gi denne fordelen – noe som igjen betyr at våre firebeinte venner trenger hjelp av oss for å holde deres munner både frisk og glade. Og selv om du bruker tørrfor vil noen dyr fremdeles oppleve tannproblemer hvis du ikke renser deres tenner regelmessig.

Katt og hunders tannrens forklart

Du opplever mange reklamer for produkter som skal rense tennene til ditt kjæledyr tenner der ute – tyggebein, tannhelse for, sjøgress tilsetning og så videre. Men akkurat som med mennesker gjenstår det faktum at det ikke er noe som er like effektivt som tannpuss.

Hvor ofte skal jeg rense min katt eller hunds tenner?

Anbefalingene varierer ut i fra hvilken dyrlege du snakker med – alt i fra hvert måltid til 4 ganger i uken hvis du bruker tannkrem for dyr.

Må vi bruke tannbørste?

Mange ergrer seg over de ubrukelig og tungvinte tannbørstene til dyr, men her har Lintbells funnet en løsning på problemet. De har forsket på problemet og kommer opp en men fanstisk løsning: YuCARE tannbørste. Bare tre den inn på fingeren og gni fingen mot tennene og tannkjøttet. Den er laget av unike mikrofibre, med 12000 flere fibre enn en tannbørste – så alt du trenger å gjøre er å gni mot hver tann i en sirkulær bevegelse.

Ingen tungvint måte, ingen stress, ingen hokus pokus – og den unike sølv-ion formulaen betyr at den dreper bakterier ved kontakt og trenger bare en rask skyll under varmt vann før den er hygenisk klar for bruk igjen! Vi tror at dette er hemmeligheten til en munnrutine som du kan følge opp – og en tannbørste er nok til 4-6 ukers daglig bruk.

Utrolig nok trenger du heller ikke tannkrem om din venn ikke har noe plakk eller tannstein – dog hvis du ikke har pusset før er det verdt å starte med tannkrem for å gradvis fjerne plakk og tannsteinen som er bygget seg opp.

Gjøre og ikke gjøre innenfor tannhelse for hunder/katter

Gjøre

  • Ta det veldig rolig og ømfintlig og ikke forbi ditt kjæledyrs komfortsone.
  • Vær rolig og positiv – ditt dyr vil fort fange opp dine følelser om du er stresset eller har dårlig tid.
  • Bruk en tannbørste for dyr! (Lintbells sin dreper bakterier ved kontakt så du ikke trenger tannkrem)
  • Bruk en tannkrem som er til dyr framfor en som er tiltenkt mennesker.

Ikke gjøre

  • Prøv tannkrem for mennesker! Kunstige søtningstoffer og fluor kan være giftig for hunder
  • Belag deg på den årlige tannkontrollen hos dyrelegen – de er dyre og krever narkose, noe som alltid er en risiko for ett dyr i alle aldre
  • Aldri gi opp eldre dyr – det er ALDRI for sent å starte å rense ditt kjæledyrs tenner!

Hva men tyggebein?

Spesielle tyggebein for tannhelse kan hjelpe deg når det kommer til å holde hundens tenner rene, men de legger til kalorier til din hunds diett også. De renser også bare de bakre tennene – så for den beste tannhygiene trenger du å gi din pelsvenn en hjelpende hånd!

 

Hvor ofte pusser du ditt kjæledyrs tenner? Bruker du tyggbein (dentalstix) for tannhygiene? Vi setter pris på kommentarer under hvor dere forteller deres opplevelser og daglige rutiner innenfor tannhelse hos dyr.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *